Al 2010, Fundació Deixalles va fer realitat un projecte pioner: implantar l’Àrea Social dintre d’una iniciativa econòmica. La iniciativa econòmica són els Serveis de Gestió de Residus de Mac Insular i de Tirme i la tècnica social és na Magdalena Mir.
TIRME al 2016 vol donar continuitat a una tasca social ja consolidada a l’Àrea de Can Canut.
El projecte de SGR neix en el 2010 amb la proposta de TIRME (empresa concessionària de la gestió de residus de Mallorca) amb el vist i plau del Consell per a que la Fundació Deixalles tingués persones treballant en la planta de selecció d’envasos lleugers (que provisionalment s’instal·là a Alcúdia).
Els plans de gestió contemplaren en el seu moment la feina històrica que havia fet fins llavors les entitats socials similars a la nostra i la possibilitat de generar ocupació a persones que estassin en situació de vulnerabilitat.
El motiu que la Fundació Deixalles accedís a aquesta oportunitat única va ser:
– Entitat històrica en relació a la recuperació de residus,
– Entitat social que treballa per la inserció de col·lectius en risc d’exclusió social o de vulnerabilitat.
– Entitat social activista en la promoció de la recuperació i reciclatge de residus.
– Entitat d’economia solidària.
En el moment de nàixer aquest projecte ho va fer amb la perspectiva de generar un projecte d’empresa d’inserció: on les persones desenvolupessin un procés o itinerari d’inserció laboral, compaginant el treball i que amb el temps s’incorporessin al món ordinari normal.
Les empreses d’inserció i el desenvolupament del decret balear no es dona fins el 2009. Per això el projecte de plantes acaba convertint-se en un projecte finalista. Això si, un projecte productiu amb vessant social.
El compromís amb les entitats contractants des del principi ha estat desenvolupar un projecte social en el que:
– S’inserissin persones procedents de col·lectius vulnerables.
– Es faci formació continua per al/les treballadors/res.
– Es desenvolupi un projecte social.
En els primers anys, el treball social va ser assumit per l’encarregat general de plantes. Amb els anys es va veure que generava contradicció que la mateixa persona fes d’encarregat i treball social pel que la Fundació apostà per incorporar en plantilla la figura del treballador social. Aquesta passa es va donar en el 2010 i va suposar una millora del treball social a SGR.
El Treball Social en un entorn productiu té l’objecte d’afavorir la consecució de processos personals, garantint un treball continu respecte a assolir i /o potenciar les competències socio-laborals necessàries en el mercat laboral.
Deixa un comentari