Resum jornada
El dijous 9 de juny va tenir lloc la jornada Eines per a complir els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) en el turisme Balear, organitzada per Fundació Deixalles i finançada per el Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030. En aquest esdeveniment governants, organitzacions ambientals i empreses del canal HORECA van compartir iniciatives i informació pràctica per a ajudar a assolir les metes propostes per Nacions Unides de cara al 2030. A continuació, us fem un resum de les presentacions de cada bloc.
Bloc 1: Polítiques i normatives vinculades amb els ODS i el sector turístic
Aquest apartat va començar amb dues ponències sobre dues normatives autonòmiques alineades amb el compliment dels ODS. Miquel A. Colom, cap de servei de la Direcció General de Residus i Educació Ambiental, va desgranar els principals preceptes de la Llei 8/2019, de residus i sòls contaminats, per a reduir la generació de residus en el sector HORECA. Entre altres, va destacar les restriccions sobre l’ús de productes d’un sol ús per a servir menjar i beguda en establiments turístics, l’obligatorietat de separar tots els residus generats en origen o la de servir gratuïtament aigua no envasada als clients que ho sol·licitin.
El director de l’Agència d’Estratègia turística de les Illes Balears (AETIB), Francesc Mateu Aguiló, per part seva, va explicar les principals mesures que hauran de complir els establiments turístics de Balears, en relació amb la Llei per a la Circularitat i la Sostenibilitat en el Turisme. L’elaboració anual de plans de circularitat, instal·lació de llits elevables, substitució de calderes de fuel per alternatives més sostenibles o les restriccions sobre el consum de determinades espècies marines, van ser algunes de les noves obligacions que es van detallar.
Per a acabar aquest bloc, Juan Cruz Carrasco, director insular de residus de Mallorca, va presentar Tanca el Cercle. Un projecte del Consell de Mallorca per a millorar la gestió dels residus de matèria orgànica i que suposa la construcció de cinc plantes de compostatge a Marratxí, Santa Margalida, Calvià, Felanitx i Llucmajor. Cruz va explicar els beneficis ambientals i econòmics d’aquestes infraestructures, a més del seu pla de finançament. Aquestes instal·lacions tenen un cost aproximat de 170 milions d’euros.
Bloc 2: Bones pràctiques d’hotels
En aquest segon apartat, primer, es va presentar un projecte pioner d’autoabastiment energètic. Lucas Brill, director de qualitat, PRL i medi ambient de MarSenses Hotels & Homes, va explicar l’experiència de la seva cadena hotelera instal·lant 1.275 plaques solars en els terrats dels 4 establiments que tenen a Balears. Brill va destacar que aquestes infraestructures permeten autogenerar el 100% de l’energia diürna que requereixen les seves instal·lacions, la qual cosa evita generar més de 530 tones de CO₂ a l’any. Aquesta experiència, que té un cost d’1 milió d’euros i una previsió d’amortització d’aproximadament 3,3 anys, va servir per a demostrar que la transició energètica en hotels és factible i rendible a curt termini.
Després de la pausa pel berenar residu zero, preparat per APROSCOM, va ser el torn de Jaume Ordinas, interventor general de Garden Hotels, que va centrar la seva ponència en la compra conscient i l’economia circular. Ordinas va assenyalar els criteris clau per a realitzar aquest tipus d’accions i va explicar com les apliquen en la seva empresa. Entre altres mesures, va destacar l’autocompostatge dels residus orgànics que fan en tots els seus hotels i l’intercanvi del compost produït amb agricultors ecològics; la compra de productes KM.0 o amb criteris ambientals; la posada en marxa de ‘Biocorners’ amb servei d’aliments ecològics i locals; i la retirada d’una gran quantitat d’articles de plàstic d’un sol ús de les seves instal·lacions.
Per a donar a conèixer bones pràctiques socials, Julia Plass, directora de HR de PuroGroup, va compartir l’experiència del seu comitè de RSC i departament de recursos humans en la inserció laboral de persones vulnerables. En la seva ponència va destacar la bona actitud i les ganes de treballar que tenen les persones en risc d’exclusió que han contractat en els seus establiments (40 persones en els últims 3 anys) i el valor humà que aporten a la seva empresa. També va assenyalar els principals inconvenients que tenen per a contractar aquests tipus de perfils (idiomes, conciliació, disponibilitat d’horaris, etc.) i les accions que duen a terme per a superar-los: formacions, jornades de treball contínues, etc. Finalment, va fer valer l’ajuda indispensable de les organitzacions i fundacions socials per a facilitar el treball amb aquests col·lectius.
Bloc 3: Iniciatives per ajudar a assolir els ODS
Aquesta part la va inaugurar Leticia Serramalera, tècnica de Save The Med, explicant la Certificació Plastic Free Guardian: una iniciativa que serveix per a acreditar i facilitar l’eliminació de plàstic d’un sol ús en establiments HORECA. La certificació atorga una sèrie d’estrelles a hotels, bars, restaurants i similars en funció dels plàstics d’un sol ús eliminats i les alternatives seleccionades. De moment, després d’una prova pilot d’un any i mig, ja han assessorat i certificat a 67 establiments de Balears.
A continuació, es va presentar la plataforma tecnològica FINHAVA. Aina Canaleta, cap de l’Oficina d’Economia Circular i Desenvolupament Sostenible de Tirme, va explicar com funciona aquesta aplicació que permet mesurar la circularitat dels aliments des que són conreats, consumits en hotels i compostats en les plantes de Tirme. Entre altres paràmetres FINHAVA calcula, per exemple, la petjada de carboni, la reducció de gasos d’efecte hivernacle, el volum de malbaratament alimentari o el compost produït. Canaleta va ressaltar que aquest projecte permetrà maximitzar el valor dels processos de circularitat en el sector agrícola i alimentari de Balears.
Maria Suau, responsable de l’Àrea Ambiental de Fundació Deixalles, va presentar Fem que Circuli. Un projecte, finançat pel Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030, que consisteix en establir acords amb establiments turístics per a recollir gratuïtament el material reutilitzable del qual es volen desfer: mobiliari, tèxtil, aparells elèctrics, matalassos, etc. En aquests convenis de col·laboració, la Fundació Deixalles també es compromet a emetre certificats de recollida i gestió dels articles donats i a promocionar en xarxes socials el compromís de les empreses participants amb l’economia circular i la inserció laboral de persones vulnerables. Des que va començar aquesta iniciativa, al gener de 2022, s’han signat 16 convenis i recollit més de 40 tones de material (el 96% ha estat destinat a reutilització).
Finalment, Celina Álvarez, consultora de Sostenible XXI i gerent de la Xarxa d’Hotels Sostenibles de Balears, va donar a conèixer una eina online per a treballar la responsabilitat social corporativa (RSC) en empreses: indicadoressostenibles.com. Aquesta plataforma facilita la gestió i l’anàlisi d’indicadors ambientals, socials i productius per a empreses. La qual cosa permet, especialment a establiments turístics, avaluar les accions de sostenibilitat que duen a terme, segons les diferents guies o normes internacionals de RSC (GRI, EMAS, ODS, Travelife, etc.).
Deixa un comentari