L’objectiu principal del projecte és potenciar l’upcycling o suprareciclatge de mobles rebutjats per fomentar la reutilització d’aquests mobles i, així, disminuir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, tant per la producció d’un nou moble com per la gestió de residus.
En aquest projecte es potenciarà el taller d’upcycling de la delegació de Deixalles Manacor, el qual està coordinat per una professional amb experiència en reciclatge artístic. Actualment, en aquest taller participen persones que realitzen un itinerari d’inserció sociolaboral, ajudant a què millorin les seves competències socials, i al mateix temps potenciant la seva part creativa mitjançant les diferents tècniques d’upcycling utilitzades al taller.
Els mobles, a part de tenir un valor afegit després de la restauració artística, tenen associat un codi QR gravat a làser. Aquest QR està enllaçat a una fitxa del producte. La fitxa conté tota la informació del moble, és a dir la seva història: la seva procedència, en quin estat va arribar al taller, quines tècniques s’han utilitzat, quines persones han participat en el procés, fins a arribar al resultat final, tot aquest procés està acompanyat de fotografies, perquè el nou propietari del moble pugui tenir un arxiu fotogràfic dels seus canvis i l’evolució. Per tant, es podria saber la traçabilitat de cada un dels mobles del taller d’upcycling. A més, també conté informació sobre el kg de CO₂ que s’han deixat d’emetre a l’atmosfera per l’obtenció d’aquest moble restaurat.
Per altra banda, les activitats relacionades amb l’economia circular, com l’upcycling, ens permeten treballar per aconseguir la inserció social i laboral de les persones en risc d’exclusió social. La inclusió dels col·lectius vulnerables en aquest projecte es farà per una part mitjançant els itineraris d’inserció en el qual participaran dues persones i a través d’un contracte d’inserció que es farà a través de Deixalles Serveis Ambientals Empresa d’Inserció.
Deixa un comentari