La Fundació Deixalles premiada pel Govern d’Espanya pel seu compromís amb la Transició Ecològica Justa
El guardó ha estat atorgat en reconeixement al seu projecte d’economia circular en el sector turístic, Fem que Circuli.
La Fundació Deixalles ha estat distingida amb el segon premi en la categoria de Transición Ecológica Justa dels premis Activistas Por el Futuro, atorgats pel Ministerio de Derechos Sociales, Consumo y Agenda 2030. Aquest reconeixement subratlla la tasca de l’entitat en la promoció de l’economia circular i la inclusió social, contribuint així a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.
Els premis Activistas Por el Futuro busquen visibilitzar i reconèixer iniciatives que generin un impacte positiu en la societat i el medi ambient, destacant projectes innovadors i replicables en l’àmbit del desenvolupament sostenible. La Fundació Deixalles ha estat guardonada per la seva iniciativa Fem que Circuli, que consisteix en la recollida i reutilització d’objectes descartats en establiments turístics mitjançant la inclusió sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat.
“Aquest reconeixement reforça la nostra convicció que la transició ecològica ha d’anar de la mà de la justícia social. La reutilització de materials no només redueix la petjada ambiental del sector turístic, sinó que també crea oportunitats laborals per a col·lectius vulnerables”, ha declarat Francesca Martí, directora de la Fundació Deixalles.
Des de l’inici del projecte, fa tres anys, Deixalles ha recollit 517 tones de material provinent d’hotels, principalment mobiliari, matalassos, tèxtils, aparells elèctrics, decoració i vaixella. El 95% d’aquests objectes s’han reutilitzat, fet que ha evitat l’emissió aproximada de 1.864 tones de CO₂ a l’atmosfera. A més, Fem que Circuli ha generat feina per a set persones, tres de les quals en risc d’exclusió social.
Així i tot, Martí considera que el potencial del projecte és encara molt més gran. “Donada la demanda i la dimensió de la planta hotelera Balear, tenim la intenció d’ampliar el projecte per continuar generant més ocupació inclusiva i afavorir un model econòmic més circular i local, i alhora diversificar l’economia de les Illes. Però, per aconseguir-ho, necessitem ampliar considerablement la nostra infraestructura: magatzems, camions, punts de venda, entre d’altres. En aquest sentit, considerem que és fonamental el suport de l’administració pública”.
L’entrega dels premis Activistas Por el Futuro s’ha dut a terme aquest dijous 6 de març a la seu del Ministerio de Derechos Sociales, Consumo y Agenda 2030, a Madrid. Representants de l’Àrea Ambiental de la Fundació Deixalles han recollit el premi, i a l’acte hi ha participat Paula Fernández-Wulff, Directora General de Agenda 2030 en el Ministerio de Derechos Sociales, Consumo, y Agenda 2030.
La Fundació Deixalles premiada por el Gobierno de España por su compromiso con la Transición Ecológica Justa
El galardón ha sido otorgado en reconocimiento a su proyecto de economía circular en el sector turístico: Fem que Circuli.
La Fundació Deixalles ha sido distinguida con el segundo premio en la categoría de Transición Ecológica Justa de los Premios Activistas para el Futuro, otorgados por el Ministerio de Derechos Sociales, Consumo y Agenda 2030. Este reconocimiento subraya la labor de la entidad en la promoción de la economía circular y la inclusión social, contribuyendo así a la consecución de los Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS) de la Agenda 2030.
Los Premios Activistas por el Futuro buscan visibilizar y reconocer iniciativas que generen un impacto positivo en la sociedad y el medioambiente, destacando proyectos innovadores y replicables en el ámbito del desarrollo sostenible. La Fundació Deixalles ha sido galardonada por su iniciativa Fem que Circuli, que consiste en la recogida y reutilización de objetos descartados en establecimientos turísticos mediante la inclusión sociolaboral de personas en situación de vulnerabilidad.
“Este reconocimiento refuerza nuestra convicción de que la transición ecológica debe ir de la mano de la justicia social. La reutilización de materiales no solo reduce la huella ambiental del sector turístico, sino que también crea oportunidades laborales para colectivos vulnerables”, ha declarado Francesca Martí, directora de la Fundació Deixalles.
Desde el inicio del proyecto, hace tres años, Deixalles ha recogido 517 toneladas de material proveniente de hoteles, principalmente mobiliario, colchones, textiles, aparatos eléctricos, decoración y vajilla. El 95 % de estos objetos ha sido reutilizado, lo que ha evitado la emisión aproximada de 1.864 toneladas de CO₂ a la atmósfera. Además, Fem que Circuli ha generado empleo para siete personas, tres de ellas en riesgo de exclusión social.
Aun así, Martí considera que el potencial del proyecto es aún mucho mayor. “Dada la demanda y la dimensión de la planta hotelera balear, tenemos la intención de ampliar el proyecto para seguir generando más empleo inclusivo y favorecer un modelo económico más circular y local, y a la vez diversificar la economía de las islas. Pero, para lograrlo, necesitamos ampliar considerablemente nuestra infraestructura: almacenes, camiones, puntos de venta, entre otros. En este sentido, consideramos que es fundamental el apoyo de la administración pública”.
La entrega de los premios Activistas por el Futuro se ha llevado a cabo este jueves 6 de marzo en la sede del Ministerio de Derechos Sociales, Consumo y Agenda 2030, en Madrid. Representantes del Área Ambiental de la Fundació Deixalles han recogido el premio. En el acto ha participado Paula Fernández-Wulff, Directora General de Agenda 2030 en el Ministerio de Derechos Sociales, Consumo, y Agenda 2030.


Taller de upcycling
Disposem de 2 tallers de reciclatge de valor afegit en els quals produïm, a mida, objectes amb material recuperat per a empreses del canal HORECA:
- Fabriquem mobiliari de fusta, tant d’exterior com d’interior.
- Restaurem i redissenyem l’estètica de mobles.
- Confeccionem articles tèxtils: bosses, motxilles, necessers, davantals, etc. Les teles d’aquests objectes poden procedir del material tèxtil descartat de les seves pròpies instal·lacions (cortines, tovalloles, llençols, etc.)
Tot aquest treball el fan principalment persones en risc d’exclusió. Si els interessa o volen rebre més informació sobre aquests serveis, no dubtin a contactar-nos.



Informació de contacte
Juan Gayá Vilar
C/ Son Gibert, 8A. 07008 Palma
Tel: 971 47 94 40 / 646 75 78 15
intermediacioresidus@arxiduc
